Aan tafel met...de Koerdische kwestie

Georganiseerd door EVERGEM CENTRUM

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: Kathelijne Depuydt

Aan tafel met de Koerdische kwestie
 
Gastspreker: Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut te Brussel Onderwerp: “Koerdische vrouwen in de frontlinie voor vrouwenrechten”
 
Het Koerdisch Instituut
~ wil de Vlaamse en Brusselse samenleving ertoe bewegen meer empathie te vertonen rond de kwestie van mensen- en volkerenrechten in het Midden-Oosten, Eurazië en de Kaukasus,
~ wil tevens een breed publiek aanzetten tot actie ter bevordering van mensen- en volkerenrechten in deze regio. 
Men stelt dit in eerste instantie vanuit een humanitair standpunt, waarbij ze van mening zijn dat ieder mens recht heeft op een vredevol en menswaardig bestaan, ongeacht de plaats waar ze geboren zijn, hun etniciteit, religie, cultuur, taal of gender. 
Naast individuele mensenrechten zet het Koerdisch Instituut zich ook in voor de collectieve rechten van benadeelde bevolkingsgroepen, zoals het recht om een eigen cultuur te beleven, een eigen taal te spreken, onderwijs in de moedertaal te krijgen en het recht op politieke vertegenwoordiging en inspraak in het bestuur.
Deze lezing gaat specifieker over de Koerdische vrouwelijke milities die letterlijk in de frontlinie staan tegen de Islamitische Staat in Syrië en Irak, over de dagelijkse strijd tegen vrouwonvriendelijke praktijken zoals eremoorden en gedwongen huwelijken en ook over vrouwelijke politica’s die in Turkije vervolgd worden omwille van hun politieke activiteiten.
 
Dit klinkt als zware kost, maar niet met deze gesmaakte formule:  

Tijdens het aperitief geeft de gastspreker een lezing met Power Point presentatie over bovenstaande thema’s.
Dan volgt een Koerdische maaltijd waarbij kan nagepraat worden en is er ruimte voor een meer informeel vraaggesprek met de gastspreker.
We denken dat veel partners ook geïnteresseerd zullen zijn. Breng hen mee! Geen genderuitsluiting!   
Wat eten we? 
Hier vind je het menu van de gastentafel https://www.kurdishinstitute.be/activiteiten/gastentafel/ met een zoet gebakje als nagerecht.
Wat vragen we?
Een bijdrage van 22€ voor leden en partners, 29€ voor niet-leden.
Inschrijven tegen donderdagavond 6 februari ten laatste, bij Marijke Balcaen – tel. 0476 038 873 – balmarij@telenet.be
Overschrijven op de rekening van Markant Evergem BE09 8538 3814 0757, met de vermelding van jouw eigen naam + aan tafel met 

Markant heeft als vereniging het jaarthema NATUURLIJK in een veelvoud van betekenissen, waaronder de betekenis ‘evidentie’. 
Als men het over diversiteit heeft, blijkt veel niet meer zo evident of natuurlijk te zijn. 
Wij, van Markant Evergem, steunen de instanties die tegen de onnatuurlijke stroom ingaan.
Daarom plaatsen we op deze Koerdische avond een box waarin je een vrijwillige bijdrage kan doneren t.v.v. het Koerdisch Instituut dat met man/vrouw en kracht vecht voor de waarden en de toekomst van deze populatie. 
 
De schoonheid van de wereld
ligt in de diversiteit van de mensen 

Aan tafel met...de Koerdische kwestie

12 februari 2020 van 20:30u tot 23:30u

De prijzen zijn nog niet gekend voor deze activiteit of inschrijven gebeurt zoals hierboven beschreven.