acute pijn door kinesist

Georganiseerd door GROBBENDONK

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: Fanny Deridder

Chronische pijn, tussen de oren?

20% van de bevolking lijdt aan chronische pijn: pijn die minstens 3 maanden aanhoudt, soms jaren, in alle hevigheid en erg beperkend. Mensen beginnen aan een medische zoektocht, zonder dat er een sluitende medische diagnose gesteld wordt. Men spreekt van chronische rugpijn, chronische nekpijn na whiplash, chronische hoofdpijn, spastische darmsyndroom, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom,… “Je zal ermee moeten leren leven.”, horen patiënten, en aangezien er geen medische oorzaak wordt gevonden, geen diagnose wordt gesteld, lijkt deze aandoening geen bestaansrecht te krijgen. De lichamelijke klachten zijn erg invaliderend, maar aangezien het hen aan een verklaring ontbreekt, gaan mensen aan zichzelf twijfelen, ze worden hopeloos, want als er geen verklaring voor is, dan ook geen oplossing? Zit het dan tussen de oren?!

Met deze lezing wil Annette Heyrman een neurofysiologische verklaring voor deze aanhoudende pijn bieden, vanuit de huidige wetenschappelijke evidentie. De onderhoudende factoren voor deze gewijzigde neurofysiologie worden tegen het licht gehouden. Chronische pijn wordt niet alleen somatisch, maar ook psychosociaal gekaderd, vanuit de huidige medische en maatschappelijke context.

Annette Heyrman is kinesitherapeut en psychotherapeut (io). Ze werkt deeltijds aan de Universiteit Antwerpen, binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, waar ze de lessen rond chronische pijn en vermoeidheid mee vormgeeft. Daarnaast begeleidt ze in haar praktijk mensen met chronische pijn en/of vermoeidheid.

acute pijn door kinesist

11 maart 2020 van 21:00u tot 00:59u

Spreker: Anette Heyrman

GROBBENDONK heeft de inschrijvingen niet opengesteld. Neem contact op met Fanny Deridder voor meer informatie.