Dokter Rumbaut

Georganiseerd door GERAARDSBERGEN

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Dokter Jan Rumbaut
Dinsdag 29 maart 2022 om 14u
Parochiezaal “De Reep”, Astridlaan/F. Cauwelstraat, Geraardsbergen
 
Dokter Jan Rumbaut is geboren in Erembodegem, studeerde geneeskunde en volgde een opleiding chirurgie aan de KU Leuven. Hij volgde een opleiding traumatologie in Duitsland en Zwitserland.
Sinds 1982 is hij verbonden aan het OLV ziekenhuis in Aalst, eerst bij de dienst Heelkunde, nadien in de afdeling Orthopedie-Traumatologie.
Sinds de oprichting in 1990 werkte hij in de diabetes voetkliniek van het OLV.
Hij is stichtend lid van de Association of Diabetic Foot Surgeons en Belgian Traumatologie Society.
 
“Diabetic foot syndrome” : een misdadiger op kousenvoeten
Suikerziekte is een veel voorkomende chronische aandoening, die jaarlijks nog toeneemt.
In België lijdt 1 op 10 inwoners aan suikerziekte en elke 17 minuten krijgt iemand er de levenslange diagnose bij, met een groot impact op het leven van patiënt en omgeving. Diabetes is een energiecrisis voor het lichaam, op langere termijn worden ook de grotere en kleinere bloedvaten en zenuwen aangetast, dit veroorzaakt hart- en vaatziekten, oogletsels en verminderde nierfunctie, maar ook een veelvoud aan voetproblemen, een weinig gekend en onderschat gegeven.
20 tot 35 % van alle patiënten zal ooit een voetwonde ontwikkelen en diabetes is de voornaamste reden voor amputatie. Dit kan nochtans in vele gevallen met tijdige diagnostiek en aangepaste aanpak vermeden worden.
Na enkele basisprincipes over diabetes worden de ontstaansmechanismen van voetletsels besproken, de (afwezige) klachten van de patiënt, het belang van multidisciplinaire voetkliniek, behandeling en opvolging.
Niet zozeer technologie, maar vooral het tijdig onderkennen en begeleiden van patiënten met risicoprofiel zal de levenskwaliteit verbeteren. Daarom wordt de nadruk gelegd op patiëntinformatie, educatieprogramma’s en workshops voor de eerstelijnszorg.
“ Een goede arts is niet alleen wie iemand geneest, maar vooral wie een patiënt helpt zichzelf gezond te houden”.
Prijs (koffie inbegrepen) : 10 euro per persoon.
Deelnemen kan door storting van het gepaste bedrag op rekeningnummer BE53 7360 4684 0253 van Markant Geraardsbergen uiterlijk op 24 maart 2022.
 
Vervoer nodig ? Neem gerust contact met een bestuurslid.


Dokter Rumbaut

29 maart 2022 van 14:00u tot 17:00u

Inschrijven

Sessies en gegevens
Betaling
Ontvangstbevestiging

Overzicht