Deze activiteit is helaas afgelopen.

Inleiding in het Chinese denken

Georganiseerd door ZUIDRAND ACTIEF

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: Inge Keersmaekers

“Niets zou misleidender zijn dan een oordeel over China naar onze Europese maatstaven.” Zo schrijft Lord Macartney, de Britse gezant die in 1793 naar Beijing werd gezonden met de opdracht de Chinezen ervan te overtuigen diplomatieke betrekkingen aan te gaan met het Britse Rijk. Een missie die overigens volkomen mislukte om redenen die wij nu aanduiden als ‘culturele botsing’.
Lord Macartney had nochtans begrepen dat het onjuist zou zijn China te beoordelen uitgaande van westerse normen. Een basisvoorwaarde voor een geslaagde ontmoeting tussen twee culturen is immers dat de eigenheid van ‘de ander’ wordt erkend en gerespecteerd. De manier waarop in een bepaalde cultuur gedacht wordt over mens, natuur en kosmos speelt daarbij een belangrijke rol.

Het Chinese denken is anders dan het westerse denken. De Chinezen kijken anders naar de werkelijkheid. Ze hebben een ander wereldbeeld.

Tijdens deze lezing wordt gekeken naar de basisprincipes van het Chinese denken en naar het historisch kader waarbinnen deze ideeën werden ontwikkeld.

Inleiding in het Chinese denken

14 november 2022 van 20:00u tot 22:00u

Spreker: Patricia Konings

Inschrijven vanaf 17-10 tot en met 14-11-2022.

Deze activiteit is helaas afgelopen.

Ontdek alle activiteiten