Meisjes van 50 en meer

Georganiseerd door LOCHRISTI

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden


Over wifty’s en granny’s


Hoe verouder je als vrouw?
Maar ook, hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon?
Welke maatschappelijke barrières kom je tegen en welke plaats neem je in de samenleving in?

Op het einde van de vorige eeuw schreef Christel Geerts het boek Meisjes van 50. Een sociaal en psychologisch portret van vrouwen in de middenleeftijd. Het was een schot in de roos. Ouder worden als vrouw is in onze samenleving immers veel minder evident dan ouder worden als man. Maar vooral de titel baarde opzien. Meisjes? De vrouwen zelf konden er zich helemaal in vinden.
In 2005 voegde Christel hier samen met de progressieve vrouwenbeweging zij-kant Granny Power aan toe, een publicatie voor een breed publiek, aangevuld met een indrukwekkende lijst beleidsaanbevelingen. Ook dit boek ging vlot van de hand.
Is ouder worden nu gemakkelijker geworden voor vrouwen? Na meer dan een decennium is het tijd om opnieuw een portret te maken van de meisjes van vijftig en meer.
Dit boek geeft de wifty’s en granny’s een forum.

In drie familieportretten laten de auteurs drie generaties vijftigplussers aan het woord: de kleindochters, geboren tussen de Summer of Love en de vredesprotesten; hun moeders die hebben moeten vechten voor een opleiding en een plaatsje op de arbeidsmarkt en hun grootmoeders, eeuwelingen gehard door een wereldoorlog en barre levensomstandigheden.

Gerontoloog Christel Geerts en collega-wetenschappers geven een openhartige inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. Zo zijn ze met een lager inkomen en minder pensioenrechten kwetsbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze leven langer, maar zijn daarom niet gezonder. Ze combineren de zorg voor kleinkinderen en voor hulpbehoevende ouders, terwijl de jongsten onder hen zelf nog aan het werk zijn.

De verhalen in de familieportretten illustreren het wetenschappelijke kader en tonen dat het om een sterk geslacht gaat. Want ondanks het feit dat de vrouwelijke vijftigplussers minder kansen kregen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, hebben ze een sterk sociaal netwerk en geven ze blijk van bijzonder veel veerkracht. Al bij al voelen ze zich beter in hun vel dan toen ze jonger waren.
zij-kant formuleerde de beleidsaanbevelingen.
Meer zorgprofessionals die de opvang van kleinkinderen en de begeleiding van ouderen op zich nemen, een versterking van de mantelzorg en een dertigurenweek geven zuurstof aan de ‘sandwichgeneratie’.
Maar ook een hoger pensioen, een lagere pensioenleeftijd en de correcte toepassing van de loonkloofwet zorgen ervoor dat vrouwen niet de prijs betalen voor een leven lang zorgen.
Daarnaast vragen onze wifty’s en granny’s meer digitale coaching, sensibilisatie rond oudermis(be)handeling, het wegwerken van de gender bias in geneeskunde en vooral: meer meisjes aan de macht! Meisjes van 50 en meer

23 februari 2022 van 19:30u tot 22:00u

Spreker: Christel Geerts

Locatie: 

Bibliotheek Reinaert, Lochristi

Je kan je inschrijven vanaf 01-01-2022.

Inschrijven

Sessies en gegevens
Betaling
Ontvangstbevestiging

Overzicht