Tentoonstelling ‘OMG’ Van Eyck was here en bezoek aan het stadspaleis hotel d’Hane de Steenhuyse

Georganiseerd door SINT-TRUIDEN

  • Lokaal
  • Alleen leden

Contact: Inge Van Immerseel

In 2020 vindt de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaats in het museum van schone kunsten te Gent. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan is naar Gent.

Tijdens de tentoonstelling keren de acht gerestaureerde buitenpanelen van het gesloten altaarstuk, samen met de nog niet gerestaureerde voorstellingen van Adam en Eva, een laatste maal terug naar het MSK. De 10 resterende panelen van het Lam Gods blijven te zien in de Sint-Baafskathedraal.

Voor de eerste en de laatste maal in de geschiedenis worden de buitenpanelen in gesprek gebracht met een schat aan werken door Jan van Eyck en zijn atelier, door tijdgenoten en Italiaanse meesters. Speciaal voor deze unieke tentoonstelling worden maar liefst 13 museumzalen volledig heringericht.

Stadspaleis hotel d’Hane de Steenhuyse

De geschiedenis van het hotel d’Hane-Steenhuyse gaat terug tot 1768. In dat jaar bouwt graaf Emmanuel-Ignace d’Hane een aantal middeleeuwse huizen in de Veldstraat in Gent om tot een stadspaleis.

In de kelders zijn nog restanten van de oorspronkelijke huizen te zien. De gevel aan de straatkant is gebouwd in uitbundige Lodewijk XV-stijl. Een paar jaar later, in 1773, krijgt ook de tuinzijde een nieuwe gevel, deze keer in de meer classicistische Lodewijk XVI-stijl. Uiteindelijk zullen de drie generaties d’Hane – de Steenhuyse aan het paleis bouwen. In het begin van de 19e eeuw is het paleis de woonst van Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse. In die periode is het er een komen en gaan van hooggeplaatste figuren. Zo is er in 1814 het bezoek van de Russische tsaar Alexander I.

Datzelfde jaar verblijft ook John Quincy Adams, later de 6e president van de VS, in het paleis. In 1815, tijdens de Honderd Dagen, vindt de door Napoleon verjaagde Franse koning Lodewijk XVIII er een tijdje onderdak.

Tentoonstelling ‘OMG’ Van Eyck was here en bezoek aan het stadspaleis hotel d’Hane de Steenhuyse

31 maart 2020 van 09:30u tot 01:59u

Locatie: 

MSK Gent, Gent

Inschrijven

Sessies en gegevens
Betaling
Ontvangstbevestiging

Overzicht