Deze activiteit is helaas afgelopen.

Goesting om te ontdekken hoe de Middeleeuwse vrouw ons leven van vandaag mee heeft bepaald.

Georganiseerd door GROBBENDONK

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: markant grobbendonk

Markant Grobbendonk Bouwel ontdekt samen met Andrea Bardyn hoe de Middeleeuwse vrouw ons leven van vandaag mee heeft bepaald.
 
Beste Markante dame,
 
8 maart is de internationale vrouwendag. Als vereniging van ondernemende vrouwen en vrouwen die ondernemend in het leven staan, vindt Markant Grobbendonk Bouwel het belangrijk om bij dat thema stil te staan. Op 19 maart duiken we de geschiedenis in met een lezing over de positie van de vrouw in de Middeleeuwen en hoe we die kunnen vergelijken met ons leven vandaag.
 
Vrouwen in de Middeleeuwen lijken meer op ons dan gedacht.
De Middeleeuwen hebben de slechte reputatie dat het een donkere periode zou zijn geweest van geweld en verderf waarin alleen mannen het voor het zeggen hadden. Niets is minder waar. Vrouwen - of 'wijven', volgens de Middeleeuwse benaming- deden aan handel en verkondigden hun mening in een samenleving die meer op de onze lijkt dan gedacht.
Tijdens de lezing schetst Andrea Bardyn, historica en auteur van Wijvenwereld, een brede blik op de positie van de vrouw, hoe en waarom die veranderde, en welke lessen we daaruit kunnen trekken vandaag. Zowel grote historische veranderingen als verhalen uit lokale geschiedenis van vergeten vrouwen komen daarbij aan bod.
 
Andrea Bardyn is gastprofessor aan de VUB. Haar onderzoek focust op de economische genderrollen, machtsverhoudingen, en taakverdeling binnen het Middeleeuws huwelijk in de laatmiddeleeuwse Nederlanden.
 
Goesting te ontdekken hoe de Middeleeuwse vrouw ons leven van vandaag mee heeft bepaald? Aarzel niet en schrijf je in.
 
Wanneer: Woensdag 19 maart, ontvangst 19u30, start 20 u
Waar: Volle Vaart, Vaartkom 6, 2280 Grobbendonk
Toegangsprijs: 15 euro leden, niet-leden 25 euro
Praktisch: gelieve je deelname voor 14 maart per mail aan markantgrobo@gmail.com te bevestigen. Je deelname is definitief na betaling van 15€/25€ op rekeningnummer BE52 2300 2135 8309 van Markant Grobbendonk Bouwel met vermelding van je meisjesnaam evenals activiteit Vrouwen in de Middeleeuwen.Goesting om te ontdekken hoe de Middeleeuwse vrouw ons leven van vandaag mee heeft bepaald.

19 maart 2024 van 19:30u tot 22:30u

Spreker: Andrea Bardyn

Inschrijven vanaf 16-02 tot en met 15-03-2024.

Deze activiteit is helaas afgelopen.

Ontdek alle activiteiten