Deel artikel

Aino Marsio studeerde af als architecte in 1920, een toen minder evidente keuze voor een vrouw. In 1924 begon ze te werken in het kantoor van architect Alvar Aalto en later datzelfde jaar trouwden ze. Het koppel nam samen deel aan verschillende wedstijden. Zo ontwierpen ze o.a. het Finse paviljoen voor de Wereldexpo in New York en hun woning, the Aalto House in Helsinki. Deze woning wordt bezocht tijdens de Markant reis Helsinki: design en architectuur geïnspireerd op de natuur…. Typisch voor de Aalto’s was dat ze niet enkel het exterieur, maar ook het interieur voor hun gebouwen ontwierpen.

Aino heeft ook eigen ontwerpen (zoals Villa Flora in Alajärvi) en in 1936 won ze de Grand Prix op de Triënnale van Milaan. Haar interesse lag echter vooral bij het ontwerpen van interieurs en meubelstukken, telkens met een focus op schoonheid, kwaliteit en gebruiksgemak. Ze geloofde dat een mens in harmonie moet leven met de natuur en probeerde dit te verwerken in haar ontwerpen. Het resultaat zijn simpele, soms zelfs sobere ontwerpen waar vorm en gebruik in balans zijn.

Een andere passie van haar was het ontwerp van glaswerk. Iittala produceert vandaag nog steeds de Aino Aalto reeks. Je vindt deze terug in vele Finse woningen.