Deel artikel

Wat is bosbaden?

Een bosbad of shinrin-yoku (= baden in het bos) is overgewaaid uit Japan. Je neemt niet letterlijk een bad, maar dompelt je zintuigen als het ware onder in het groen van een bos of park.
Het is meer dan een wandeling. Door bewust het bos in te gaan, kom je in dicht contact met je natuurlijke omgeving en ervaar je het leven in het bos op een andere en intense manier. Je gaat in verbinding met de natuur en komt zo in nauwer contact met je natuurlijke zelf.

Waarom?

Het doel van een bosbad is:
- genieten van het hier en nu;
- tot rust komen;
- inspiratie opdoen;
- zelfreflectie;
- de natuur intenser beleven;
- extra tijd voor jezelf.
Bosbaden verminderen o.a. stress en angst, verlagen de bloeddruk en versterken je immuunsysteem en je energiepeil.

Wanneer?

Je kan een bosbad onder quasi alle weeromstandigheden doen. Elke weeromstandigheid heeft haar bijzonderheden en schoonheid en zorgt voor een unieke beleving en reflectie. Het spreekt voor zich dat je niet gaat bosbaden tijdens een storm of ander noodweer. Je kan een bosbad op elk moment van de dag doen. Elk tijdstip heeft zijn eigen specifieke eigenschappen: de frisse energie bij het ontluiken van de dag, de verzachtende energie bij valavond of de magie van de volle maan.

Hoe?
Idealiter duurt een bosbad minimaal 2 uur, maar vanaf 20 minuten kan het al effect hebben. Trek gepaste kledij aan zodat je wat langer in de natuur kunt zijn. Laat je gsm en fototoestel thuis (of in je zak). Stil zijn activeert de zintuigen. Vertragen, verstillen, in stilte op tocht gaan, zorgt voor een intensere ervaring van de omgeving en een grotere bewustwording van wat er in je leeft zodat je gewoon kan ‘zijn’. Probeer wel niet krampachtig mindful te zijn of perfect mindfulness te beoefenen, daarop ligt de focus niet - integendeel.

Je kan tijdens een bosbad enkele gerichte oefeningen doen die je zintuigen prikkelen en je verbinden met de energie van het bos. Je zet jouw zintuigen aan het werk en registreert meer wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt: luisteren naar de vogels en de wind in de bomen, kijken naar de verschillende tinten groen en het zonlicht door de takken, de geuren opsnuiven, de handen op een boomstronk leggen of bladeren of dauwdruppels op het gras aanraken, genieten van de kalmte, … Het bos kan je helpen om bewuster in het moment te staan en dieper in contact te komen met je intuïtie.

PODCAST

Een hele mooie gratis podcast die je kan beluisteren en je begeleidt tijdens een eigen bosbad wandeling in je favoriete bos.
Beluister de podcast hier: https://insidenature.be/gratis/podcast-bosbadgeluiden.html.

Meer info over bosbaden en begeleide wandelingen: insidenature.be