Charlotte Nzali, een rolmodel voor Congolese onderneemsters

Deze powerlady schopte het als eerste vrouw ooit tot voorzitster van een cacaocoöperatie in de afgelegen Congolese provincie Mai-Ndombe. Op haar beurt probeert ze nu andere vrouwen te inspireren om haar voorbeeld te volgen.

Deel artikel

Weinigen hebben even veel moed als Charlotte. Ondanks haar moeilijke jeugd slaagde ze erin om de afgelopen jaren op te klimmen tot voorzitster van de cacaocoöperatie Upino in de Congolese provincie Mai-Ndombe. “Omdat de mensen vertrouwen in mij hadden, kwam ik aan het roer te staan. En ook dankzij mijn moed, hoop en engagement.” Daarnaast is ze ook nog moeder van drie, geeft ze les op een middelbare school en staat ze bekend als een belangrijk leidersfiguur in haar dorp. Maar het was een lange weg om daar te geraken: “Toen ik klein was, heeft mijn vader ons verlaten. Ik moest het huishouden overnemen en ik verkocht producten op school om ons gezin te onderhouden.”

Strijd voor vrouwenrechten

Met Charlotte blaast er dus een nieuwe wind door de coöperatie en dat is uniek in een land waar vrouwen eigenlijk geen grond mogen bezitten en mannen zo goed als altijd de plak zwaaien. Onze ngo Trias ijvert er in Mai-Ndombe actief voor dat vrouwen juist wél de eigenaar kunnen zijn van een stuk grond. Enkel zo kunnen zij ook een plantage starten. Trias ondersteunt vrouwen extra, zodat ze van hun cacaobedrijf een succes maken. Anderzijds krijgen zij een plaats binnen de besturen van partnerorganisaties waar Trias mee samenwerkt. Zo kunnen zij ook hun stempel drukken op de werking en het beleid van deze coöperatie.


Markantmagazine maart 2023 aangepaste versie voor nieuwe website67
Markantmagazine maart 2023 aangepaste versie voor nieuwe website68

Dompel je onder in de wereld van Charlotte

Markant nam in haar aanbod twee Trias-activiteiten op die je kennis laten maken met de wereld van Charlotte.

Klaar om je te laten inspireren door Charlotte en andere ondernemende vrouwen? Boek dan Tournee Inspiree van Trias. Tijdens deze activiteit ga je samen op pad tijdens een wandel- of fietstocht en luister je naar verhalen van geëngageerde mensen van over de hele wereld.

Meer info en schrijven via trias.ngo/tournee-inspiree.

Benieuwd hoe Charlotte en andere cacaoproducenten werken? Tijdens de chocoladeproeverij neemt Trias je op sleeptouw door het proces van boon tot reep. En je proeft de lekkerste chocoladesmaken.

Meer info en inschrijven via trias.ngo/chocoladeproeverij.

Foto’s: Trias, Isabel Corthier
Tekst: Esther Proesmans