Deel artikel

‘Close’ draait rond twee opgroeiende tieners die geen moment uit elkaars buurt zijn. Hoewel ze finaal geen familiebanden hebben, ziet de buitenwereld hen als volwaardige broers, zo innig is hun band. De poëtische kracht waarmee Lukas Dhont die speciale vriendschap onder de aandacht brengt is er één met beperkte dialogen maar met het juiste gevoel om alle details in het emotionele leven van de twee jongens aan bod te laten komen. De vele lagen in de beschrijving van de tegengestelde karakters van Leo en Remi geven aan het in essentie eenvoudige verhaal een enorme diepte, wat je niet meer zo vaak aantreft in de moderne cinema.

Het interessante aan deze tweede film van Dhont is dat hij het aandurft om de toon van de film halfweg te laten veranderen naar een volwaardig drama met echte elementen uit het thrillergenre na een dramatische gebeurtenis. Hoewel het een uiterst moeilijke opdracht is om het geniale ‘Girl’ te overtreffen, is dit in belangrijke mate gelukt door de juiste casting. Opvallend is hoe sterk de twee jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav De Waele er zonder problemen inzake geloofwaardigheid in slagen om de complexiteit van hun personages Leo en Remi te tonen. Precies alsof ze twee doorwinterde acteurs zijn met jarenlange ervaring kijk je met grote verwondering naar het niveau dat ze beiden halen met de weergave van hun vriendschap en de veranderingen ervan. Wie ook opduikt in ‘Close’ als de moeder van Remi is de bekende Belgische actrice Émilie Dequenne. Net als bij de jeugdige acteurs is het een verademing te zien hoe ingetogen ze acteert. Geen overdreven gebaren maar via goed gekozen close-ups voel je je elk moment betrokken bij de film.

Op het voorbije festival van Cannes kreeg de film ook de ‘Grand Prix’ omdat deze toegankelijke en toch geen banale hedendaagse cinema alle aandacht verdient. Dat de film ook het filmfestival van Gent opent, toont hoe volwassen de Belgische cinema is geworden met de steun van de ervaren producent Dirk Impens. ‘Close’ heeft dus alles om één van de hoogtepunten te worden van het najaar.

Regie: Lukas Dhont
Cast: Emilie Dequenne, Kevin Janssens, Léa Drucker, Eden Dambrine, Gustav De Waele

De film komt op 2 november in de zalen.