Filmtip: 'Girls girls girls'

Binnenkort start het 35stee JEF festival, het grootste jeugdfilmfestival van Vlaanderen dat plaatsvindt tijdens de krokusvakantie met een uitgebreid aanbod voor de jongere filmliefhebbers. Eén van de uitschieters van het gigantische aanbod is de Finse film ‘Girls, girls, girls’ van de cineaste Alli Haapasalo.

Deel artikel

Mimmi en Rönkkö zijn twee hartsvriendinnen die nauwelijks een dag zonder elkaar kunnen. De twee hebben voor elkaar nauwelijks geheimen en alles verloopt prima tot de schaatsster Emma in hun leven komt. Het is tijdens haar werk in een smoothie-shop dat Mimmi geheel onverwacht verliefd wordt op de gedreven Emma maar deze is druk bezig met haar voorbereiding op de Europese kampioenschappen voor schaatsen. Ook Rönkkö gaat een ander leven tegemoet door haar vele bezoeken aan fuiven wat haar in contact brengt met allerlei knappe jongens.

In deze Finse, romantische film staat verliefdheid en de interesse in eigen seksualiteit van tieners voorop. In tegenstelling tot vele Hollywoodproducties over de liefdesavonturen van een groep tieners voelt ‘Girls, girls, girls’ verrassend fris aan. De dialogen razen in een snel tempo doorheen de film maar blijven toch telkens trouw aan de leefwereld van de personages. Er is ook geen enkel prekerig moment te bespeuren wat best indrukwekkend is van de cineaste Alli Haapasalo. Ze weet perfect de belevenissen van het drietal in beeld te brengen zonder ook maar één moment in clichés te vervallen in het genre van de tienerkomedies. Aangenaam is eveneens de openheid waarmee de ontluikende seksualiteit van de drie opgroeiende dames wordt belicht in de film. De toon is zelden vulgair of goedkoop maar eerder open en soms ook best grappig. Naast de toon zijn bovendien de verhaalkeuzes een schot in de roos. Het gaat érgens over namelijk over echte liefde of over een voelbare ruzie met de ouders. Ook de uitstekende casting van de drie naturel acterende Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen en Linnea Leino is een voltreffer. Op een innemende manier brengen ze hun personages kleurrijk tot leven wat een immens verschil is met de stroperige Hollywoodversie van romantiek voor jongeren. In deze productie voel je door hun acteerwerk de pijn en de vreugde van verliefdheid.

Regie: Alli Haapasalo
Cast: Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen en Linnea Leino

De 35ste editie van het JEF festival heeft plaats van 18 tem 26 februari 2023, met een opening op 11 februari. Het vindt plaats op verschillende locaties in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme.

JEFfestival.be

De film ‘Girls, girls, girls’ is te zien op 19/02 in Cinema Cartoon's (Antwerpen), op 23/02 in BUDA (Kortrijk), op 24/02 in Sphinx Cinema (Gent), op 24/02 in Lumière (Brugge).
zefs

Dankzij de vrijgevigheid van de organisatoren kunnen we vijf duo tickets weggeven
. Vul onderstaand formulier in en maak kans op een duoticket.

Markantmagazine feb 202319
Markantmagazine feb 202320