Filmtip: ‘Sick of Myself’

Signe is een millennial en verschrikkelijk jaloers op het succes dat haar vriend Thomas boekt met zijn designkunst, terwijl zij zich stierlijk verveelt als barista in haar koffieshop. Wanneer ze merkt dat zij niet meer in het midden van de belangstelling staat, maakt ze een gevaarlijke beslissing: ze schaft (illegale) Russische spierontspanners aan die recent van de markt zijn gehaald omdat ze een duidelijke link hebben met een gevaarlijke huidziekte. Na het veelvuldig innemen van de medicijnen verspreidt een weerzinwekkende uitslag zich over haar lichaam waardoor Signe in een slachtofferrol vervalt en opnieuw in de spotlights staat bij haar vrienden, de media en haar lief. Plots is er medelijden, ongerustheid en zelfs een gepubliceerd interview over haar leven met de ‘onverklaarbare’ huidaandoening.

Deel artikel

Het misvormde gelaat van Signe is niet altijd om aan te zien, maar interessant is de film wel. Noorse regisseur Kristoffer Borgli toont in deze tragikomische satire wat er gebeurt wanneer (herkenbare) gevoelens van onzekerheid afglijden naar afgunst en (extreem) zelfdestructief gedrag. Want het gedrag van Signe is niet helemaal onherkenbaar: we hebben ons allemaal al eens verveeld aan een volle tafel (pseudo-)intellectuelen of wanneer een partner zonder moeite lijkt door te breken terwijl jij bij de pakken blijft zitten.

Ga ‘Sick of Myself’ niet kijken met een gevoelige maag, maar ga wel wanneer je graag uitgedaagd wil worden door een paar complexe psychologische vraagstukken. ‘Sick of Myself’ doet bovendien denken aan Joachim Triers’ laatste kassucces ‘Worst Person in the World’ - een titel die Signe niet zou misstaan hebben wanneer ze langzaamaan verstrikt raakt in haar eigen web van leugens. ‘Sick of Myself’ is hier en daar wansmakelijk, maar wel één van de merkwaardigste releases van deze zomer. De film is vanaf 5 juli 2023 in de Belgische bioscoopzalen te zien.

Regie: Kristoffer Borgli
Cast: Kristine Kujath Thorp en Eirik Sæther

Tekst: Eline Van Hooydonck

We gaven 5 duotickets weg voor ‘Sick of Myself’, via Cherry Pickers. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd.

Markantmagazine juli 202321
Markantmagazine juli 202322