Deel artikel

Markantmagazine januari 2024 film the zone of interest 12
Markantmagazine januari 2024 film the zone of interest 13

In 'The zone of interest' wonen de commandant van Auschwitz, Rudolf Höss en zijn vrouw Hedwig met hun gezin, naast het concentratiekamp. Daar proberen ze hun gezinsleven vorm te geven en een ideale wereld te creëren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jonathan Glazer, een van de meest excentrieke regisseurs van Hollywood, maakte tien jaar lang geen nieuwe film na het beklemmende ‘Under the Skin’ uit 2013. Het was dus een verrassing voor menig toeschouwer toen hij vorig jaar tijdens het Filmfestival van Cannes zijn nieuwste wapenfeit voorstelde. ‘The Zone of Interest’ is (zeer) losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Martin Amis, waarin een nazi-officier verliefd wordt op de vrouw van de kampcommandant.

Jonathan Glazer nam de titel over, maar maakte er verder zijn eigen(zinnig) ding van. En eigenlijk valt ‘The Zone of Interest’ uit elkaar in twee films: de film die we op het witte doek zien, en het verhaal dat zich onvermijdelijk in onze hoofden ontvouwt tijdens het kijken. Glazer toont ons de alledaagsheid van een Duits, lieftallig gezinnetje: de banaliteit van de huishoudelijke taken, het gekibbel van de kinderen en een gezellige picknick in de prachtige achtertuin van de familie (Rudolf) Höss - eveneens de achtertuin van het concentratiekamp Auschwitz.

En daar begint de tweede film: terwijl ‘The Zone of Interest’ ons een blik achter de schermen biedt van het zorgeloze leventje van de kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz, weet je welke gruwel er achter dat ommuurde, pittoreske tuintje plaatsvindt. Je kent de horrorbeelden van de gaskamers, de uitgemergelde lichamen en barakken uit geschiedenisboeken, holocaustfilms en musea en ze zijn onmiskenbaar in ons collectieve geheugen gegrift.

De filmische kaders worden strak afgelijnd, de bewegingen van de familie Höss werden opgenomen met maar liefst 10 camera’s en de lieflijkheid van hun leventje wordt pal naast de horror van het concentratiekamp geplaatst, of eerder gesuggereerd - want meer dan een toren, af en toe gegil van gevangenen en een onheilspellende rookpluim krijg je niet te zien van de gruwel die zich afspeelt buiten de vier muren. En ergens zorgt die huiveringwekkende suggestie er net voor dat deze psychologische thriller blijft knagen, en dat je wekenlang regelmatig terugdenkt aan ‘The Zone of Interest’ en zijn beklemmende sfeer.

In de filmzalen vanaf 31 januari 2024.

WIN EEN DUO-TICKET

Markantmagazine januari 2024 film the zone of interest 1