Boekentip: 'Het gebak'. Een instant klassieker.

In Het gebak bundelen toppatissier Roger van Damme en hobbykok Claudia Allemeersch hun krachten om je te trakteren op het meest verrukkelijke gebak. Hun expertise en creativiteit leiden tot cakes die niet alleen overheerlijk smaken, maar er ook nog eens prachtig uitzien. Claudia zorgt telkens voor het klassieke gebak, terwijl Roger er zijn eigen luxeversie van maakt voor de meer ervaren bakker.

De recepten zijn duidelijk uitgelegd en de mooie foto's doen je watertanden. Van honingcake en cupcakes tot financiers en madeleines. Als je van bakken én lekkernijen houdt, mag dit boek niet ontbreken in je collectie.

Deel artikel

We hebben dit recept uitgetest en kunnen het alleen maar aanraden.

Een recept: brownietaart

Een brownie is een van oorsprong Amerikaans plat chocoladegebak. Brownies werden voor het eerst geserveerd op de World’s Columbian Exposition in 1893. De chef bedacht toen een toetje dat de dames die de expositie bezochten gemakkelijk met de hand konden eten.

Ingrediënten voor een gekartelde metalen taartvorm met een diameter van 24 cm
* 150 gr eieren
* 100 gr suiker
* 100 gr pure chocolade (70%)
* 100 gr boter
* 120 gr amandelpoeder
* 7 gr bakpoeder
* 20 gr amaretto
* 3 druppeltjes amandelextract
* snuifje zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Bereid een taartvorm of bakplaat voor met bloem en boter.
3. Monteer de klopper in de keukenmachine.
4. Doe de eieren met de suiker in de mengbeker en meng ze op hoge snelheid gedurende 5 minuten tot een witte massa.
5. Doe de chocolade en de boter in een steelpannetje en verhit tot de chocolade gesmolten is.
6. Spatel het eimengsel door het chocolademengsel
7. Voeg het amandelpoeder toe samen met het bakpoeder, de amaretto en het amandelextract, en meng handmatig.
8. Schep het beslag over in de taartvorm en plaats hem in de oven gedurende 20 minuten.
9. Haal de brownie uit de oven en laat 2 minuten rusten.
10. Ontvorm hem dan en plaats hem op een rooster om af te koelen.

Tip: Wij hebben de brownie in de vorm van een taart geserveerd, maar je kunt ook kiezen voor een bakplaat van 20 x 30 centimeter. Snijd de brownie achteraf in blokjes.

Markantmagazine januari 2024 bakboek Het gebak3

Het gebak

Claudia Allemeersch & Roger van Damme
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401496193
Hardcover
224 pagina's
39,99 euro