Deel artikel

Markantmagazine november 202360

Op dit moment beleeft de Belgische cinema haar hoogtepunt met de releases van ‘Het Smelt’ van Veerle Baetens en van ‘Holly’ van Fien Troch die beiden op diverse binnenlandse én buitenlandse filmfestivals reeds op veel bijval konden rekenen.

Sinds kort is het regiedebuut ‘Het Smelt’ van de bekende actrice Veerle Baetens te zien in de bioscoop. Het hoofdpersonage heet Eva en tijdens een snikhete zomer kiest ze ervoor om terug te keren naar haar geboortedorp. Die terugkeer is er geen van vreugde maar is eerder een donkere afrekening met een dramatische gebeurtenis tijdens haar kindertijd. Hoewel de film gebaseerd is op het gelijknamige succesvolle boek van Lize Spit kan de film volledig op zijn eigen benen staan door een uitgekiend scenario én door een vakkundige acteursbegeleiding. Dit laatste heeft natuurlijk alles te maken met Veerle Baetens' eigen lange carrière als actrice zoals in ‘Code 37’, ‘The Broken Circle Breakdown’ of ‘Tabula Rasa’. Hoewel dit haar debuut is als regisseur, bouwt ze vakkundig een interessante spanningsboog rond een getormenteerde vrouw die steeds een koffer met een blok ijs in de buurt heeft. Het raden naar de reden waarom geeft de film ‘Het Smelt’ een fel gesmaakte thriller-saus. De link naar de dramatische gebeurtenis uit het leven van Eva wordt regelmatig via flashbacks onder de aandacht van de kijker gebracht zonder dat ze het ritme van de film schaden.

Ook in de casting is deze productie een schot in de roos. Vooral de twee vertolkingen van het hoofdpersonage, respectievelijk Rosa Marchant als de jongere versie van Eva en Charlotte De Bruyne als de volwassen vrouw, geven de film een ongelofelijke kracht. Hun gezamenlijk acteerspel voelt naturel aan hoewel de film natuurlijk veel dramatische elementen bevat waardoor het gevaar voor overacting om de hoek schuilde. Met Baetens heeft België er een nieuw talent bij als regisseur. Maar gezien het knappe resultaat zal Baetens naar alle waarschijnlijkheid snel de grenzen oversteken naar andere projecten in het buitenland. Talent stopt namelijk niet aan de grenzen.

Markantmagazine november 202358

Het Smelt

Nu in de bioscoop
Regie: Veerle Baetens
Cast: Sebastien Dewaele, Spencer Bogaert, Rosa Marchant, Charlotte De Bruyne, Naomi Velissariou

Markantmagazine november 202361

Nog een grote dame uit de Belgische cinema is Fien Troch die met haar vijfde film ‘Holly’ de 50ste editie van Film Fest Gent mocht openen afgelopen maand. Holly is de naam van een vijftienjarig meisje dat op de fatale dag van een schoolbrand beslist om zich ziek te melden en op die manier ontsnapt aan de dood. Iedereen raakt geïntrigeerd in deze vreemde speling van het lot. Vooral haar leerkracht Anna kijkt meer dan vroeger met aandacht naar het anders immer stille meisje. Ze moedigt haar aan om vrijwilligerswerk te doen in het rouwcentrum voor de slachtoffers van de brand. Zonder het verloop van de film uit de doeken te doen, blijkt Holly een helende, bijna religieuze kracht te ontwikkelen als een soort van een tegengif tegen zoveel verdriet voor de slachtoffers van het voorval.

Net als ‘Het Smelt’ voelt ‘Holly’ mysterieus aan waarbij Troch slechts spaarzaam de geheimen van het verhaal prijsgeeft. Zo oogt het begin van de film redelijk banaal met een schets van Holly die in essentie een saai leven lijdt maar door haar ophefmakende afwezigheid op het juiste moment de film iets pittig geeft waardoor je jezelf steeds afvraagt hoe het uiteindelijk zal aflopen met deze jonge dame met een speciale gave. Zal het haar leven een positieve draai geven of wordt het haar ondergang? In haar sluwe speling met de realistisch ogende cinema en surrealistische verhaalelementen levert de cineaste Troch toch één van haar meest toegankelijke films af. Stijlmatig is ook in deze film nog steeds geen sprake van veel dialogen of acteurs die werken met overdreven gelaatsuitdrukkingen. Toch raakt de film je emotioneel omdat je als kijker onverwacht betrokken raakt in het lot van een jong meisje dat schitterend gespeeld wordt door de amper 17-jarige Cathalina Geeraerts.

Zowel ‘Het Smelt’ als ‘Holly’ tonen aan dat eigenzinnige cinema wel degelijk interessante cinema kan opleveren. Hopelijk blijven de beide dames nieuwe kansen krijgen in de cinema van de 21e eeuw met superhelden en met een overdaad van speciale effecten.

Markantmagazine november 202363

Holly

Vanaf 22 november in de cinema
Regie: Fien Troch
Cast: Cathalina Geeraerts, Felix Heremans, Greet Verstraete, Serdi Faki Alici, Els Deceukilier, Maya Louisa Sterkendries , Robby Cleiren, Sara De Bosschere

Markantmagazine november 202356
Markantmagazine november 202357