Markante Zaak in de kijker: ‘Polly & De borduurderij’

Soraya Dierick is zaakvoerder van 'Polly & De borduurderij'. We vroegen haar hoe het gaat.

Deel artikel

Wat doe je met 'Polly & De borduurderij'?

In het centrum van de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Gillis-Waas tref je een knusse plek waar liefhebbers van wol-, katoen- en borduurgaren samenkomen om hun creativiteit te ontketenen. Een klein wolwinkeltje waar je ondergedompeld wordt in een oase van kleuren en je ‘voel'-zintuig geprikkeld wordt en je met veel goesting buitenstapt om te starten aan je project. Naast de verkoop van garens, accessoires en boeken/tijdschriften trachten we onze klanten met raad en daad bij te staan bij het vervaardigen van hun creaties. En voor wie iets nieuws wil leren, hebben wij uiteraard onze workshops. Dat kan in groep of één op één.

Daarnaast organiseren we 'Klappen en breien'. Tijdens dit moment tikken de brei- en haaknaalden vrolijk tegen elkaar aan. Al moet je soms de oren spitsen om ze daadwerkelijk te kunnen horen tijdens de lachsalvo’s of de verhalen die er verteld worden tijdens deze activiteiten. Wanneer je dan toch even niet hoort tikken, dan is het waarschijnlijk op het moment dat de taart aangesneden wordt en de koffie, thee of iets fris worden uitgeschonken.

Hoe en wanneer ben je gestart?

Na jaren dromen en twijfelen zijn we met 'Polly & De Borduurderij' gestart in december 2022. Breien, haken -kortom mijn creatieve ik- zijn met de paplepel ingegeven en vormden steeds een tegengewicht voor mijn job als ingenieur -mijn technische ik. Na corona en misschien ook door ouder te worden, was deze balans niet meer in evenwicht en was ik eigenlijk zoekende. Is dit het dan? Toen de enige handwerkwinkel in de buurt stopte, was dat voor mij het teken om de sprong te wagen en te starten met 'Polly en De Borduurderij'. Uiteraard moet de zaak nog groeien en combineer ik dit momenteel nog met mijn job als ingenieur. Maar het finale doel is om het creatieve te laten zegevieren en dit zelfs tot na mijn pensioen.

Waar krijg je energie van als ondernemer?

Het delen van mijn passie, tips & tricks delen met de klanten en vice versa. Als ik mensen iets heb geleerd en ze hierover zo enthousiast over zijn dat ze stralen, maakt dat me gelukkig en geeft dat me veel energie terug. Soms krijg ik klanten die met enige reserve de garens proberen, maar niet veel later staan ze super enthousiast in de winkel om hun creatie te tonen. Dat zorgt voor voldoening.

Wat is je grootste uitdaging?
"Polly & De Borduurderij" maken tot dé gezelligste wolwinkel van het Waasland en omstreken.
De jeugd opnieuw kunnen aanzetten om te handwerken.

Naar wie kijk jij op als vrouwelijk ondernemer? Wie inspireert je?

Francis Notten, een zaakvoerster én ook ingenieur, is 12 jaar geleden gestart met een klein wolwinkeltje en heeft nu toch wel een bekende wolwinkel in Nederland en daarbuiten. Zij is echt een voorbeeld.

Hoe zet jij in op duurzaamheid met je zaak?

We hebben heel bewust voor het wolmerk Lana Grossa gekozen. De garens zijn bijna allemaal 100% natuurlijke garens zoals merino, alpaca, katoen, linnen, zijde en cashmere die op een verantwoorde manier gemaakt worden met respect voor dier en natuur. Als het dan toch nodig is om een andere vezel toe te voegen voor bepaalde toepassingen, dan zal dit steeds een vezel zijn die natuurlijk afbreekbaar is. En door zelf je kledingstuk te maken met een garen van hoogwaardige kwaliteit, heb je ook een kledingstuk dat jaren meegaat en door het tijdloze design altijd modieus is.

Ook belangrijk om te weten is dat je door te werken met de natuurlijke garens, je de kledingstukken veel minder moet wassen - luchten is de boodschap - wat op die manier ook op een positieve manier bijdraagt tot een beter milieu en een lager waterverbruik.

Polly de borduurerij 1 1

Soraya Dierick

Waarom ben je lid van Markant?

Ik werd gevraagd om Artemis Waasland mee op te starten als bestuurslid. Maar op een bepaalde manier voelde ik mij meer betrokken bij de werking van Markant Sint-Gillis-Waas en zo heb ik de overstap gemaakt.

Is netwerken belangrijk als ondernemer?

Ja, dat is belangrijk. Maar niet alleen voor het zakelijk aspect. Door te netwerken leer je mensen kennen. De ene persoon blijft een vluchtig contact maar de andere wordt een vriendin. En je hebt ook een sociaal vangnet nodig, zeker als je ouder wordt. Met “Polly & De Borduurderij" heb ik gemerkt dat veel mensen toch in een soort isolement zitten. Door contact met mensen, al dan niet met dezelfde interesse, komen ze uit hun schulp.

Heb je een tip voor startende vrouwelijke ondernemers?

Ondernemen is altijd een risico. Maar een berekend risico is weloverwogen en dan is het gewoon doen en er voor gaan. Volg je hart, maar blijf de balans vinden tussen hart en verstand :-)

Polly & De borduurderij volgen? Dat kan via:

Website: www.deborduurderij.be
Instagram: https://www.instagram.com/de.borduurderij/
Facebook: https://www.facebook.com/borduurderij/