“Alleen voor jezelf koken, betekent helemaal je zin doen.”

Ervaren alleenkoker Nathalie Le Blanc bundelt haar favoriete recepten in haar eerste kookboek: ‘Tafel voor één’.

Nieuwe en geroutineerde alleenwoners, mensen die maar om de week of zelfs af en toe alleen voor zichzelf koken, ze worstelen allemaal regelmatig met inspiratie, hoeveelheden en restjes. De drempel om voor jezelf te koken is immers veel hoger dan die om voor twee (of meer) te koken. En net daar wil Nathalie Le Blanc, ervaren alleenkoker, verandering in brengen met 'Tafel voor één'. In haar eerste kookboek bundelt ze meer dan 100 van haar favoriete recepten, én geeft ze tips voor overschotten, diepvrieshacks en (bijna) stressloos voor bezoek koken. “Koken is een vorm van zorgen,” zegt Nathalie, “en dat doen we nu eenmaal meer voor anderen dan voor onszelf. Maar wie alleen woont, leert snel dat je dat laatste wel degelijk moet doen. Het is simpel: als je als alleenwoner lekker, gezond en betaalbaar wilt eten, moet je het zelf waarmaken.”

Foto's © Bramski

Deel artikel

Markantmagazine juli 202315

RECEPT: Escalope al limone

In desserts of hartige gerechten, citroen is telkens weer een mirakel en in Italië doen ze er magische dingen mee. De combinatie van kip, citroen, boter, witte wijn, chili en kappertjes is altijd wat hectisch achter het fornuis, maar ze is alle stress waard. Het recept is een amalgaam van de scaloppine al limone uit een oud kookboek van Valentina Harris en tips van verschillende Italianen aan wie ik de voorbije dertig jaar culinair advies gevraagd heb. Klassiek wordt het gerecht met kalfsvlees bereid, maar omwille van mijn portemonnee en geweten maak ik het meestal met kip. Ik gebruik altijd een hele citroen, wat volgens klassieke recepten nogal veel is voor één persoon, maar ik ben dan ook een diehard fan. Ik eet dit gerecht graag met broccoli, courgette of een salade van rucola en tomaatjes

Ingrediënten:

  • 120 g kipfilet
  • 2 teentjes look
  •  citroen en olijfolie
  • 1 klont boter (+ klontje extra)
  • 1 mespunt chilivlokken
  • 1 theelepel kappertjes
  • 100 ml witte wijn
  • 10 g platte peterselie

Snijd de kipfilet overlangs in tweeën, maar niet volledig door (zodat je hem kunt openplooien als een boek). Schuif hem in een diepvrieszakje, leg op een stevige ondergrond en sla plat. Professioneel uitgeruste koks gebruiken daarvoor een vleeshamer. Ik behelp me prima met een deegrol of de achterkant van een pannetje. Het einddoel is een escalope van ongeveer 70 mm dik. Kruid de kipfilet met peper en zout. Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip aan één kant bruin. Houd het vlees tegen de pan gedrukt met een tang, zodat het goed contact met de pan houdt. Draai na 2 tot 4 minuten om en bak ook de andere kant 2 tot 4 minuten. Haal de kip uit de pan. Snijd de teentjes look in flinterdunne plakjes. Maak de pan niet schoon. Smelt de klont boter daarin en bak de look en de kappertjes tot ze knapperig zijn. Schraap eventuele aangebakken stukjes met een houten lepel van de bodem van de pan. Schep de helft van de look en kappertjes uit de pan en leg bij de kip. Snijd de citroen in dunne plakjes. Laat ⅔ van de citroenplakjes in de pan glijden en strooi er de chilivlokken over. Voeg de witte wijn toe en laat alles pruttelen tot het ongeveer voor de helft is ingekookt. Haal de pan van het vuur. Laat de kip, look en kappertjes erin glijden, voeg het kleine klontje boter toe en laat dat smelten terwijl je met de pan schudt. Zo maak je de saus glanzend. Proef de saus, kruid bij met peper, zout en chili indien nodig. Serveer met de rest van de citroenplakjes, platte peterselie en lekker brood om in de saus te deppen.

Over de auteur: Nathalie Le Blanc is journaliste bij Knack Weekend en auteur. In 2014 verscheen haar eerste nonfictieboek, Solo, over de vraag waarom steeds meer mensen vandaag alleen wonen. Haar eerste twee romans, Weg van jou en Liefde van je leven, verschenen onder het pseudoniem N.I. Monteny, en in 2021 verscheen haar derde roman, Op zoek naar Ida, deze keer onder haar eigen naam. Tafel voor één is haar eerste kookboek. www.nathalieleblanc.be

Tafel voor één Meer dan 100 recepten voor alleenkokers Nathalie Le Blanc bij Uitgever Pelckmans. Hardcover – 224 blz. 27 euro. Nu in de boekhandel.

De wedstrijd is afgelopen. We mochten drie kookboeken weggeven. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. 

Markantmagazine juli 202315
Markantmagazine juli 202317