Deel artikel

Katleen Alen is coördinator, psychotherapeut en relatie- en rouwtherapeut bij Vuurvlinder in Everberg. We vroegen haar hoe het gaat.

Hoe en wanneer ben je gestart?

Ik ben als rouw- en relatietherapeut gestart in 2016 met Vuurvlinder, een praktijk voor psychotherapie. Vuurvlinder staat voor de kracht van kwetsbaarheid. In het najaar 2021, na grote verbouwingswerken, ontpopte deze zaak tot een warme ontmoetingsplek voor geest & lichaam. We hebben nu 2 praktijkruimten en een sfeervolle zaal ter beschikking. Intussen kreeg ik er de titel coördinator met bijhorend management bovenop en dat was even wennen. Daarom koos ik ook voor een team-concept. Ik ben een verbinder en het voelt ongelooflijk fijn om mensen te mogen ontmoeten die mijn holistische visie mee willen uitdragen: samen een warme plek creëren die zowel psychotherapie als loopbaancoaching en groepsactiviteiten biedt. Zo kan je er momenteel terecht voor yoga, mindfulness, emotioneel lichaamswerk, vrouwencirkel, cursus bevallen, dans, … voor elk wat wils en nog ruimte voor groei om te Vuurvlinderen.

Wat is je grootste uitdaging als ondernemer/zaak?

Ik vond het ‘durven springen’ vooral spannend. Je gelooft sterk in iets en hoopt dat het ook anderen zal begeesteren. Uit een ondernemersfamilie kom ik niet, dus het was vooral veel zelf uitzoeken. Daarom ging ik vooraf praten met collega-onderneemsters over hoe zij hun zaak uitbouwden en welke keuzes zij daarin maakten. Dat was enorm inspirerend en zulke uitwisseling blijft leerrijk. Daarnaast komt er uiteraard ook nog wat uitdagend rekenwerk bij kijken omdat je van een droom alleen jammer genoeg niet kan leven. Die aanpak weerspiegelt ook wie ik ben: met mijn hoofd in de wolken en voeten op de grond.😉

Hoe heeft de hele coronaperiode impact gehad op je zaak?

Die periode en in de nasleep ervan is de vraag naar psychotherapie veel groter geworden dan het aanbod. Mijn agenda ontplofte. Zoveel mensen zijn worstelend en zoekend, moedig ook, want hulp vragen voor je geestelijke gezondheid is jammer genoeg nog steeds niet vanzelfsprekend. Toepasselijk gaf ik voor Markant ook ervaringsgerichte lezingen rond ‘Omgaan met het onverwachte’ en die werden van live naar online omgeboekt, wat ook flexibiliteit qua werkvorm vroeg. Tenslotte was ik genoodzaakt om mijn therapeutisch aanbod aan te passen: letterlijk meer afstand nemen en gesprekken via video call en in openlucht voeren, in de tuin of op wandel in het bos of de velden. Van deze nood maakte ik een deugd, blijvend bied ik dit aan voor wie dit passend voelt.

Zet jij in op duurzaamheid met je zaak?

In ons dorp - gesandwicht tussen steden als Brussel en Leuven - bestond er nog geen soortgelijk multidisciplinair aanbod. Dat wilde ik echt in de wereld zetten: een buurtgerichte plek waar iedereen zich warm welkom voelt. Daartoe netwerk ik bewust regionaal. Ik geloof sterk in de kracht van ‘samen sterk’!

Lokale handel steunen, vind ik belangrijk. Daar besteed ik blijvend aandacht aan bij de inrichting van de zaak of catering, waarmee ik uiteraard ook collega-onderneemsters bij Markant steun.

Waarom ben je lid geworden van Markant?

De jonge lokale afdeling van Markant Groot-Kortenberg sprak me aan door hun vernieuwend, plezierig en vormend aanbod. Een groepje ondernemende toffe madammen in de buurt is altijd mooi meegenomen als boeiende vrijetijdsbesteding én netwerking.

Krijgen leden bij jou een extraatje?

Op vertoon van je lidkaart krijg je 10% korting op een kennismakingsgesprek voor psychotherapie of op huur van het polyvalent zaaltje voor een groepsactiviteit in het kader van welzijn en gezondheid.

Meer weten over Katleen en haar zaak: www.vuurvlinder.be